Download Joomla by Hosting Reviews

Daar waar vroeger de vestingwerken van de stad stonden is Angoulême nu omgeven door boulevards die bekendstaan onder de naamRemparts. In de stad zijn de straatjes nauw en donker, de architectuur is niet erg bijzonder met uitzondering dan van de kathedraal en het hôtel de ville.

De kathedraal van St. Pierre, is een kerk in Byzantijns-romaanse stijl. De kerk dateert van de 11de eeuw, maar is meermalen gerestaureerd en onderging een groter verbouwing in de tweede helft van de 19de eeuw onder leiding van de architect Paul Abadie. Defaçade omvat arcades die geheel gevuld zijn met beeldhouwwerken die het Laatste Oordeel uitbeelden. De kerk heeft in het midden een koepel, aan de noordzijde (transept) een vierkante toren van een kleine 50 meter hoog.

Het hôtel de ville is ook door Abadie ontworpen. Het is gebouwd op de plaats waar een het kasteel van de graven van Angoulême stond. Twee torens van het oude kasteel zijn in het gebouw geïncorporeerd. Het bevat tegenwoordig musea voor kunst en archeologie.

Cognac is een Franse gemeente in het département Charente, waar het een onderprefectuur van is. De drank Cognac is naar deze stad genoemd. De gemeente telt ongeveer 20.000 inwoners.

Door de stad stroomt de Charente, en aan deze rivier ligt het grote kasteel waar Frans I geboren is.

In de gemeente ligt spoorwegstation Cognac

Algemeen

Bordeaux ligt in het zuidwesten van Frankrijk in de buurt van de Atlantische Oceaan, aan de oevers van de Garonne, die zich meer stroomafwaarts verenigt met de Dordogne om de Gironde te vormen.

Geologie en klimaat

Het grootste gedeelte van de stad ligt op de linkeroever van de rivier, die bestaat uit grote zand- en grindvlaktes die overgaan in devlakte van de Landes, dichtbebost en vaak moerasachtig. Deze vlaktes zijn uitermate geschikt voor wijnbouw. De wijnstreken Médoc,Graves, Sauternes en nog enkele andere liggen op deze vlakte. Aan de andere kant van de rivier ligt een veel heuvelachtiger kalksteen plateau, negentig meter hoger dan de vlakte. Aan deze kant van de stad liggen onder andere de wijnstreken Entre-Deux-Mers, Pomerolen Saint-Émilion.

Bordeaux heeft door de nabijheid van de Atlantische Oceaan een gematigd zeeklimaat, met zachte winters en koele zomers. Gemiddeld valt er 820mm neerslag over het hele jaar verdeeld: gemiddeld 150 regenachtige dagen per jaar. Maar aan de andere kant overstijgt deze regio met 2000 zonuren per jaar de meeste andere Franse regio's. 's Zomers is er regelmatig onweer door de warmte. Door de grote wateroppervlakte van de Atlantische oceaan en de Gironde, die 's nachts opgeslagen zonnewarmte afgeven, is ook het verschil tussen de nacht- en de dagtemperaturen gering. Juist dit microklimaat is erg gunstig voor de goede rijping van de druiven die het ingrediënt zijn voor de befaamde wijn. De gemiddelde temperatuur bedraagt 6,4 °C in januari en 20,9 °C in augustus. Gemiddeld is het er 16 dagen per jaar warmer dan 30 °C.

Het centrum van Poitiers is gelegen op een heuvel tussen de samenvloeiing van de rivieren de Clain en de Boivre. De stad telt ca. 100.000 inwoners en is hoofdstad van het Vienne-departement en van de regio Poitou-Charentes.

De stad heeft een oud centrum, veel kerken en andere bezienswaardigheden, een universiteit en een (bescheiden) vliegveld. Er stoppen TGV's van de lijnen Parijs - Bordeaux en La Rochelle aan het station. Er is een aftakking naar Poitiers voorzien aan de verlenging van de LGV Atlantique. Verder ligt de stad aan de snelweg A10 tussen Parijs en Bordeaux.

Niet ver van Poitiers ligt het attractiepark Futuroscope.

La Rochelle is gesticht in de tiende eeuw en werd vanaf de twaalfde eeuw een belangrijke haven. In 1137 maakte hertog Willem X vanAquitanië La Rochelle tot vrijhaven. Vijftig jaar later werd Guillaume de Montmirail er tot burgemeester benoemd. Deze was de allereerste burgemeester van Frankrijk. Tot de vijftiende eeuw bleef La Rochelle de grootste haven aan de Atlantische kust. Er werd voornamelijk wijn en zout verhandeld.

Tijdens de Renaissance was La Rochelle hervormingsgezind, en vanaf 1568 werd het een centrum voor hugenoten. Er brak een periode van vrijheid en voorspoed aan, die tot in de jaren twintig van de zeventiende eeuw zou duren. In 1576 vluchtte Hendrik van Navarra van het hof te Parijs naar het protestantse La Rochelle, waar hij het katholieke geloof opnieuw afzwoer, en optrad als leider van het verbond tussen hugenoten en gematigde katholieken die vrijheid van religie voorstonden.

De stad raakte tenslotte op 10 september 1627 in conflict met het centraal gezag van koning Lodewijk XIII, toen kanonschoten werden gewisseld met koninklijke troepen. Het gevolg was de Belegering van La Rochelle waarbij Kardinaal de Richelieu La Rochelle 14 maanden omsingeld hield, tot de stad zich overgaf, nadat twee derde van de 25.000 inwoners de hongerdood was gestorven. De stad moest haar burgemeester en privileges afstaan. De toenemende vervolging van de hugenoten mondde uit in het intrekken van het Edict van Nantes door Lodewijk XIV in 1685. Veel hugenoten emigreerden, onder andere naar Nederland en naar Noord-Amerika waar ze in1689 New Rochelle stichtten, in de buurt van het huidige New York.

Er volgde een bloeiperiode, gekenmerkt door intensieve handel met de Nieuwe Wereld (Nouvelle France in Canada, en de Antillen). La Rochelle voerde een levendige driehoekshandel. In Afrika werden slaven gekocht, van de plantages op de Antillen suiker, en in Canadabont. De stad maakte artistiek, cultureel, en op het gebied van architectuur een bloeiperiode door.

De stad verloor tenslotte haar handel en boette aan belang in gedurende de periode van de Zevenjarige oorlog, de Franse Revolutie en de napoleontische oorlogen. Tijdens deze periode raakte Frankrijk veel van het gebied dat het in de Nieuwe Wereld bezat kwijt, en bovendien verloor Frankrijk veel van zijn macht op zee door aanhoudende conflicten met het Verenigd Koninkrijk waardoor de rol van havens als La Rochelle sterk verminderde.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vestigde de Duitse Kriegsmarine een onderzeebootbasis in La Rochelle. De speelfilm Das Boot(1981) zou hier later worden gesitueerd. Duitsland hield aan de stad vast tot het einde, en zo werd La Rochelle als laatste Franse stad bevrijd.

Huidige tijd[bewerken]

De stad heeft de gebouwen van weleer goed weten te bewaren en is een van de meest schilderachtige steden aan de Atlantische kust, rijk aan stedenschoon, wat geholpen heeft bij het bevorderen van het toerisme.

La Rochelle heeft ook nog steeds banden met de zee. Op Les Minimes bevindt zich de grootste haven voor plezierjachten van Europa, en de stad kent veel jachtbouw.
Het oude onderzoeksschip Calypso, dat Jacques-Yves Cousteau vroeger gebruikte als mobiel laboratorium voor oceaanonderzoek tot het in 1996 zonk na een botsing in de haven van Singapore, was te zien in het maritiem museum van La Rochelle. Tegenwoordig ligt ze te verkommeren op een scheepswerf in Concarneau.